Publicaties

Vrijwilligerswerk

Fred Ruysink, vrijwilliger bij De Lichtenvoorde:
“Even de aandacht niet delen met anderen...” 

“Vrijwilligerswerk in beeld” is in BerkelBericht een maandelijks vast onderdeel van de rubriek Vrijwilligersinformatie. De redactie wil vooral de verscheidenheid aan vrijwilligerswerk in beeld brengen door middel van een interview met een betrokken vrijwilliger. We schrijven nu een serie voorbeelden van vrijwilligerswerk waarbij het ‘omzien naar elkaar’ centraal staat. 

We staan even stil bij een vrijwilliger van De Lichtenvoorde, een zorginstelling die op verschillende locaties in Oost-Gelderland mensen met een beperking ondersteunt en begeleidt. Aan het Schaepmanplein in Neede zijn vier trainingsappartementen en drie woongroepen voor cliënten van deze zorginstelling. Ze krijgen goede zorg en aandacht. Waarom is dan toch vrijwilligerswerk zo van belang? Fred Ruysink uit Ruurlo zet zich als vrijwilliger al acht jaar in voor De Lichtenvoorde en vertelt ons hierover. 

Het begon zo Fred werkte 70-80 uur per week als accountmanager totdat hij in 2001 ziek wordt en in de WAO belandt. Een hele aanpassing in zijn leven volgt. Terwijl hij met honden door het bos wandelt komt hij in aanraking met een jongere die van het buitenleven houdt en in een locatie van De Lichtenvoorde in Ruurlo woont. Hieruit is het blijvende contact ontstaan. De jongen is inmiddels volwassen en woont zelfstandig op een andere locatie onder begeleiding. Zijn plaats is ingenomen door een andere jongen die een storing in het autistisch spectrum heeft. Hij woont in Neede en elke woensdagmiddag gaat Fred iets met hem ondernemen: wandelen met de honden, wat knutselen, naar het zwembad, samen vissen, even lekker ravotten of wat hij ook maar bedenkt voor deze jongen. 

Toen werden het er twee Vanuit De Lichtenvoorde kwam twee jaar terug de vraag aan Fred of hij ook maatje wilde worden van een andere jongen. Deze jongen heeft een laag IQ, heeft sinds zijn zevende jaar geen contact meer met zijn ouders en heeft weinig sociale binding. Fred ging akkoord en hij haalt hem elk weekend op om een dagdeel bij hem thuis te komen. Het is voor deze jongere een mooie kans om het gezinsleven te ervaren. Het wordt door niemand ervaren als een beperking in het privéleven. De jongen heeft geen gedragsstoornis, hij gaat gewoon mee. Natuurlijk draait deze dag wel een beetje om hem. En dat mag ook! 

Het extraatje wat Fred geeft Fred heeft veel respect voor de begeleiders op de groep. Ze doen er alles aan om de jongeren een goed thuis te bieden, hen te begeleiden in hun ontwikkeling en de groep van zo’n vijf jongeren positief draaiende te houden. Ze komen echter handen te kort en er is te weinig tijd voor veel persoonlijke aandacht. Dit kan Fred wel geven als hij de jongere even uit de groep haalt. Deze hoeft de aandacht even niet te delen met anderen. Voor de groep en de begeleiders brengt het ook wat rust als de jongere een dagdeel uit de groep is gehaald. Fred hoopt dat hij de jongeren ook op sociaal gebied wat mee kan geven. Bijvoorbeeld hen respect en begrip bijbrengen en weerbaarder maken. 

Wat moet je kunnen? Geef jezelf en heb oog voor wat de jongere nodig heeft. De jongere blijft je maatje tot zo lang het leuk blijft voor beide kanten, maar het stopt als de jongere 18 is geworden. De coördinator van vrijwilligers bij De Lichtenvoorde heeft vooraf altijd een gesprek met de vrijwilliger. Er wordt goed gekeken bij welke jongere jij past. Overigens zijn niet alleen maatjes nodig. Je kunt ook als klusjesman of chauffeur, voor naar zwemles of therapie, terecht. 

Wat levert het op? Met dit vrijwilligerswerk vindt hij dat hij zinvol bezig is en krijgt er ook een goed gevoel bij. Tegelijk kan hij daar waar het kan iets voor de maatschappij terugdoen. Door de jaren heen leert hij dat je met dit vrijwilligerswerk een socialer mens kunt worden, meer begrip krijgt voor de ander. Je leert goed te doen en merkt dat het niet moeilijk is. Dit kan bij De Lichtenvoorde, maar in je eigen straat kun je ook al veel betekenen en reken maar dat je daar zelf iets voor terug krijgt! 

Gemeente Berkelland Maart 2012 Vrijwilligersinformatie